Decarbonificarea transportului și reducerea poluării aerului în orașele României

Despre conferință

Transportul este unul dintre sectoarele care emit o parte consistentă din totalul gazelor cu efect de seră. Potrivit Agenției Europene de Mediu, 27% din totalul gazelor cu efect de seră din UE au provenit în 2017 din sectorul transporturi, iar în 2018 și 2019, acestea au crescut cu aprox. 0,8% pe an. După o scădere previzibilă în 2020, cauzată de pandemia de COVID-19, autoritățile se așteaptă la creșteri în următorii ani. Din totalul emisiilor din transporturi, cel auto a fost responsabil de 72% din emisii.
În iulie 2021 Comisia Europeană a propus reducerea pragului emisiilor provenind de la mașini și camionete cu încă 15% începând cu 2025; urmată de o reducere cu 55% pentru mașini și 50% pentru camionete până în 2030, iar până în 2035 să se ajungă la emisii zero.
Comisia pentru mediu a Parlamentului a aprobat obiectivul pentru 2035 și va susține ideea ca obiectivul să fie zero emisii pentru automobile și camionete. Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria și România au solicitat Comisiei Europene (CE) să amâne cu cinci ani planul de interzicere a vânzărilor de mașini noi alimentate cu benzină sau motorină.
Orașele României trebuie să găsească însă soluții alternative de transport nu doar pentru a reduce emisiile de carbon, ci și pentru a reduce poluarea aerului per ansamblu – noxele și particulele în suspensie – aflându-se sub amenințarea unor proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.
„Cum arată un oraș în care transportul este promovat în beneficiul oamenilor?” – este întrebarea la care am vrea să răspundem în cadrul Conferinței.
Transportul public, cel cu mașini personale electrice și pistele de biciclete – toate contribuie la un oraș cu mai puține emisii de CO2 și cu mai puține noxe și particule în suspensie. Pe parcursul a două paneluri de discuție vom discuta despre strategiile care trebuie să stea la baza unui transport public functional.

Care sunt principalii pași care trebuie parcurși astfel încât să ajungem la un transport nepoluant în mediul urban și cum pot ajunge factorii decizionali să elaboreze strategii coerente pe termen mediu și lung. Măsuri și strategii pentru încurajarea transportului public, transportului alternativ și transpotului cu mașini electrice. Îmbunătățirea infrastructurii și schimbarea percepțiilor.

  • Andrei Antipa, vicepreședinte al Administrației Fondului pentru Mediu
  • Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara
  • Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene
  • Claudiu Costea, Inspector Brigada Rutieră a Capitalei
  • Radu Dragomir, CEO Urban Scope
  • Expert Deloitte

Cum accesăm banii europeni și ce finanțări private sunt disponibile. Cum folosim aceste finanțări pentru a realiza o infrastructură de calitate. De la strategia natională la cea regională, metropolitană și urbană.

  • Petre Enciu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanțau
  • Ciprian Secară, Expert în cadrul Ministerului Dezvoltării
  • Alexandru Teodorescu, CEO Renovatio Solar
  • Cristian Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș
  • Tudor Măcicășan, Expert în mobilitate durabilă
  • Care este strategia marilor orașe și cum sunt concepute planurile de mobilitate urbană?
  • Cum folosim tehnologia – liant dintre mijloacele de transport - aplicații de mobilitate, semaforizare inteligentă, aplicații pentru parcării, stații de încărcare pentru mașini electrice și parcări pentru biciclete?
  • Va fi transportul în comun din România complet decarbonificat până în 2035?
  • Care este stadiul infrastructurii de piste pentru biciclete și de ce impresia generală este că nu reușim să avansăm în acest domeniu?
  • Cum schimbăm mentalitățile românilor în ceea ce privește transportul public, bicicleta și mersul pe jos?
  • Care a fost evoluția pistelor de biciclete în orașele țării și care va fi situația în primăvara lui 2023, când va începe un nou sezon?

SPEAKERI

Alexandru Teodorescu

CEO, Renovatio Solar

Andrei Antipa

Vicepreședinte AFM

Claudiu Costea

Inspector Brigada Rutieră a Capitalei

Cristian Moș

Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș

Dominic Fritz

Primarul Municipiului Timișoara

Petre Enciu

Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța

Radu Dragomir

CEO Urban Scope

Sorin Chiriță

Președinte Asociația pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene

Tudor Măcicășan

Expert în mobilitate durabilă

CONFERINȚA ÎN IMAGINI

Înscrie-te!