România s-a aflat, timp de ani de zile, pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea ambalajelor. Chiar dacă odată cu introducerea SGR la finalul anului 2023, piața deseurilor de ambalaje a căpătat o nouă dinamică, Sistemul Garanție-Returnare nu poate să fie soluția pentru toate cele peste 500.000 de tone de plastic pus pe piață. Potrivit ministrului mediului, în februarie 2024, au fost colectate prin SGR 18 milioane de ambalaje, în comparație cu cele din luna ianuarie. În prima lună din an, au fost strânse două milioane.
O altă provocare în domeniul gestionării deșeurilor o reprezintă prevederea adusă de OUG 125/2022 care modifică OUG 196/2005 privind fondul pentru mediu, respectiv cea privind plata contribuției 2 lei/kg pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate.
Totodată, încercăm să clarificăm modul în care vor fi stabilite și repartizate în mod echitabil obligațiile de plată rămase dupa executarea garanției colectorilor și a OIREP, pentru producătorii care au încheiat contracte cu OIREP respective și pentru care OIREP nu au îndeplinit obiectivele prevăzute corespunzătoare cantităților contractate.
La începutul lunii martie, UE a ajuns la un acord vizând reducerea deşeurilor rezultate din ambalajele de plastic, ce prevede interzicerea, cel târziu în 2030, a recipientelor de plastic de unică folosinţă în restaurante şi cafenele şi restrângerea utilizării „poluatorilor eterni” PFAS. Vor fi interzise și alte ambalaje din plastic de unică folosință: mini-flacoane de șampon în hoteluri, pliculețe cu sosuri, filme de protecție pentru valize în aeroporturi, ambalaje din plastic pentru fructe și legume neprocesate ș.a. În plus, toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând din 2030 şi să fie efectiv reciclate „la scară” până în 2035, pentru a fi încurajată dezvoltarea economiei circulare. Restaurantele vor trebui să depună eforturi să atingă o țintă de 10% de ambalaje reutilizabile, dar vor fi obligate să accepte recipientele aduse de clienți.
Prin conferința Green Report readuce în prim-plan problemele, dar și soluții pentru colectarea și reciclarea ambalajelor. Împreună cu invitații din industria bunurilor de larg consum, retaileri, colectori, reciclatori, OIREP, dar și cu reprezentanții de la cel mai ridicat nivel al autorităților centrale și locale vom discuta despre cele mai bune variante pentru creșterea gradului de colectare și reciclare și atingerea țintelor asumate prin aquisul comunitar. Vom avea în vedere, ca de obicei, atât chestiunile de mediu, cât și cele de business.
Director, Direcția Gestionarea Deșeurilor, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
CEO GreenPoint
Președinte Asociatia OIREP Ambalaje
Technical & Quality Manager, Nespresso
Vicepresedinte ARAM
parteneri
parteneri media
© 2007 – 2024 CGR – Conferințele Green Report. | Toate drepturile rezervate | Designed by Bell Studio