Economie Circulară – Ecodesign & Supply Chain

Despre conferință

O Directivă europeană care să susțină ecodesign-ul există încă din 2009, însă Comisia Europeană a adoptat recent noi măsuri menite să ajute companiile și consumatorii să se îndrepte cât mai rapid spre o economie circulară.
Integrarea aspectelor de mediu în procesul de dezvoltare a produsului, prin echilibrarea cerințelor ecologice și economice devine esențială. Ecodesign-ul ia în considerare aspectele de mediu în toate etapele procesului de dezvoltare a produsului, urmărind produse care au cel mai mic impact posibil asupra mediului pe parcursul ciclului de viață.
Ecodesign-ul se referă la o gamă largă de produse, de la electronice și electrocasnice până la textile și produse pentru casă. Ele trebuie să întrunească toate condițiile pentru a avea o durată de viață cât mai mare, a fi reparabile, a consuma cât mai puțină energie, dar și pentru a putea fi reutilizate și, în final, reciclate.

Ecodesign-ul produselor implică însă mult mai multe aspecte pe care Comisia Europeană le ia în considerare:

  • Design pentru atașare de produs și conferirea de încredere
  • Design pentru longevitate
  • Design modular
  • Design pentru standardizare și compatibilitate
  • Design pentru dezasamblare, deconstrucție și reparare

Astfel, noile reguli se referă și la piesele de schimb care vor trebui să fie disponibile „pentru o perioadă lungă de timp după achiziţionare", de exemplu minim şapte ani pentru frigidere şi 10 ani pentru maşinile de spălat rufe şi maşinile de spălat vase. În plus, producătorul va trebui să asigure livrarea pieselor „într-un interval de 15 zile lucrătoare”, precum și service pentru reparare și mentenanță.

În ceea ce privește reducerea consumului de energie, Comisia estimează că aceste reguli vor permite realizarea unei economii anuale de energie de 167 Terawatt-oră (TWh) până în 2030, echivalentă cu consumul anual de energie al Danemarcei. Pentru gospodăriile europene, măsurile înseamnă o economie medie de 150 de euro pe an la factura de electricitate, estimează Comisia.

Consumul de apă este de asemenea în vizorul noii legislaţii: măsurile aplicabile fixează un consum maxim de apă pentru un ciclu.
Repararea produselor, precum și la reciclarea și reutilizarea materiilor prime recuperate vor fi, de asemenea, esențiale. Potrivit noilor reguli, va trebui să realizăm produse mai ecologice, gândindu-ne încă de la început de la sustenabilitatea materialelor până la momentul când acestea vor fi scoase din uz și reciclate. Practic, principiile ecodesign-ului pot fi aplicate în orice industrie.

Obiectivele Conferinței Green Report

  • Ce înseamnă pentru România politicile Comisiei Europene
  • Cum se adaptează companiile acestor noi reguli?
  • Cum poate România să încurajeze ecodesign-ul și care sunt politicile publice prin care face acest lucru în mod concret?
  • Care sunt provocările cu care se confrunta un producător care dorește să aplice principiile ecodesign-ului, indiferent că este vorba despre electronice și electrocasnice sau despre textile?
  • Care sunt provocările cu care se confruntă reciclatorii?

Conferința „Conferința Economie Circulara – Ecodesign&Supply Chain” este organizată de Green Report pe data de 14 decembrie 2022. Conferința va avea loc online și va fi transmisă pe canalele Green-report.ro.

SPEAKERI

Călin Mocan

Consilier al Ministrului Mediului

George Moroianu

Co-fondator Flip

Marius Costache

Director General, GreenWEEE

Simina Lakatos

Președinte și director executiv IRCEM

Victor Armășelu

Head of Consumer Electronics Division, Samsung

Înscrie-te!