Eat Smart: Agricultura neutră climatic

Despre conferință

Agricultura și zonele rurale sunt esențiale pentru Pactul verde european, iar Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027 estre unul dintre instrumentele de bază pentru atingerea obiectivelor Strategiei „De la fermă la consumator” și ale Strategiei privind biodiversitatea.

La aproape un an de la intrarea în vigoare a PAC, putem să tragem pentru prima dată linie și să vedem unde ne aflăm, mai ales că, la finalul lui 2023, Comisia Europeană va prezenta un raport pentru a evalua eforturile din toate planurile strategice PAC, cu accent pe ambiția colectivă de a atinge obiectivele Pactului Verde. Începând din 2024, fiecare țară UE va prezenta un raport anual privind performanța și va participa la o reuniune de evaluare cu CE. Chiar dacă vorbim despre emisii mai scăzute din procesul de producție și până la reducerea risipei alimentare, toate se traduc în agricultură neutră climatic.

Principalele aspecte ale reformei din PAC

  • ambiții mai mari în ceea ce privește ecologia și contribuția la obiectivele Pactului Verde
  • condiționalitate sporită. În cadrul fiecărei ferme, cel puțin 3% din terenul arabil trebuie să fie dedicat biodiversității.
  • programele ecologice – cel puțin 25 % din bugetul pentru plăți directe
  • dezvoltarea rurală – cel puțin 35 % din fonduri se alocă pentru măsuri de mediu
  • programele operaționale – în sectorul fructelor și legumelor, programele operaționale alocă cel puțin 15 % din cheltuielile lor pentru mediu
  • clima și biodiversitatea – 40% din bugetul PAC trebuie să fie relevant pentru climă

Pentru perioada 2021-2027, UE va aloca politicii agricole comune fonduri în valoare de 387 de miliarde EUR, prin două fonduri:

  • Fondul european de garantare agricolă (FEGA), care a fost stabilit la 291,1 miliarde EUR;
  • Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), care se va ridica la 95,5 miliarde EUR.

Bugetul FEADR include 8 miliarde EUR din instrumentul NextGenerationEU. Aceste fonduri vor ajuta zonele rurale să facă schimbările structurale necesare pentru atingerea obiectivelor Pactului verde european și ale tranziției digitale. În plus, ca parte a angajamentului său de a sprijini cercetarea și inovarea în agricultură, Comisia a propus alocarea a 10 miliarde EUR din programul Orizont Europa pentru proiecte legate de alimentație, agricultură, dezvoltare rurală și bioeconomie.

România, provocări și soluții

Deși tradițional este o țară agricolă, România importă foarte multe alimente. Acest lucru se întâmplă și pentru că sectorul agroalimentar primar este fragmentat, iar pe lanțul alimentar există mult mai mulți fermieri decât procesatori, cu întreprinderi agricole de dimensiuni mici. Crearea unor hub-uri de alimente ar putea ajuta la crearea unor lanțuri de aprovizionare mai scurte, dar și la desfacerea produselor micilor fermieri. Rolul digitalizării va fi extrem de important în perioada următoare pentru a spori performanţa economică a fermelor, a găsi noi forme de colaborare între fermieri şi alţi actori şi pentru a ajuta comunităţile să se adapteze la noile provocări.

Stimularea utilizatorilor terenurilor agricole din anumite zone să adopte măsuri de creștere a capacității solului de sechestrare a carbonului este, de asemenea, o măsură importantă care contribuie la atingerea obiectivelor. România are nevoie de creșterea suprafețelor împădurite și în special a perdelelor forestiere, dar și de practici agricole pentru sechestrarea carbonului în sol, precum cele no-till. Aceste procese pot fi încurajate prin participarea fermierilor pe piața cerficatelor de carbon, care îi recompensează pe cei care fac tranziția spre practici mai corecte din punct de vedere ecologic.

Risipa alimentară

Una dintre estimările pentru țara noastră arată că anual se risipesc anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecărui român îi revin aproximativ 75 de kilograme de mâncare aruncate în fiecare an, în contextul în care peste 4 milioane de români au dificultăți în asigurarea hranei zilnice.

Reducerea risipei este unul dintre punctele din planul strategic național. Potrivit acestuia, deșeurile alimentare trebuie privite și din perspectiva socială, recuperarea necorespunzătoare a deșeurilor alimentare de-a lungul lanțului alimentar constituind un factor în accentuarea fenomenului. Un aport semnificativ l-ar putea aduce conştientizarea populaţiei, precum şi iniţiativele şi reglementările pentru facilitarea donării alimentelor care mai sunt comestibile, dar din motive logistice sau comerciale nu pot fi valorificate. Aici, producătorii, retailerii, restaurantele, băncile de alimente și aplicațiile trebuie să lucreze împreună pentru găsirea de soluții.

În ceea ce privește deșeurile alimentare care din varii cauze/motive și-au pierdut valoarea nutritivă, alimentară, apetența și nu mai pot fi folosite pentru consum și pe cale de consecință donarea acestora nu e posibilă, e nevoie de sprijinirea dezvoltării de rețele de colectare și transformarea acestora în alte produse care pot fi valorificate.

Obiectivele Conferinței:

Evaluarea Lanțului de Aprovizionare din Agricultură: Conferința își propune să analizeze și să dezbată măsurile pe care România le poate adopta pentru a îmbunătăți lanțul de aprovizionare din agricultură. Se va discuta despre posibilitățile de creare a unor huburi de alimente pentru a dezvolta lanțuri de aprovizionare mai scurte și pentru a sprijini fermierii.

Agricultura Neutră Climatic: Conferința va pune un accent deosebit pe obiectivele Pactului Verde European și modul în care PAC poate contribui la realizarea acestora. Se vor discuta aspectele legate de agricultura neutră climatic, inclusiv măsurile ecologice, dezvoltarea rurală și fondurile alocate pentru a atinge aceste obiective.

Rolul Digitalizării: Conferința va explora cum tehnologia poate sprijini performanța economică a fermelor, stimulând colaborarea între fermieri și alți actori și ajutând comunitățile să facă față noilor provocări.

Reducerea Risipei Alimentare: Se va discuta despre măsurile de conștientizare a populației, inițiativele și reglementările care pot facilita donațiile de alimente comestibile și transformarea deșeurilor alimentare în produse valorificabile, astfel încât să nu mai pierdem resurse valoroase.

Conferința "Eat Smart: Agricultura neutră climatic" are ca scop aducerea în prim plan a provocărilor și soluțiilor pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile, prin aducerea la aceeași masă a factorilor de decizie, producătorilor, retailerilor și a altor stakeholderi din domeniu.

Care sunt principalii pași care trebuie parcurși astfel încât să ajungem la un transport nepoluant în mediul urban și cum pot ajunge factorii decizionali să elaboreze strategii coerente pe termen mediu și lung. Măsuri și strategii pentru încurajarea transportului public, transportului alternativ și transpotului cu mașini electrice. Îmbunătățirea infrastructurii și schimbarea percepțiilor.

  • Andrei Antipa, vicepreședinte al Administrației Fondului pentru Mediu
  • Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara
  • Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene
  • Claudiu Costea, Inspector Brigada Rutieră a Capitalei
  • Radu Dragomir, CEO Urban Scope
  • Expert Deloitte

Cum accesăm banii europeni și ce finanțări private sunt disponibile. Cum folosim aceste finanțări pentru a realiza o infrastructură de calitate. De la strategia natională la cea regională, metropolitană și urbană.

  • Petre Enciu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanțau
  • Ciprian Secară, Expert în cadrul Ministerului Dezvoltării
  • Alexandru Teodorescu, CEO Renovatio Solar
  • Cristian Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș
  • Tudor Măcicășan, Expert în mobilitate durabilă
  • Care este strategia marilor orașe și cum sunt concepute planurile de mobilitate urbană?
  • Cum folosim tehnologia – liant dintre mijloacele de transport - aplicații de mobilitate, semaforizare inteligentă, aplicații pentru parcării, stații de încărcare pentru mașini electrice și parcări pentru biciclete?
  • Va fi transportul în comun din România complet decarbonificat până în 2035?
  • Care este stadiul infrastructurii de piste pentru biciclete și de ce impresia generală este că nu reușim să avansăm în acest domeniu?
  • Cum schimbăm mentalitățile românilor în ceea ce privește transportul public, bicicleta și mersul pe jos?
  • Care a fost evoluția pistelor de biciclete în orașele țării și care va fi situația în primăvara lui 2023, când va începe un nou sezon?

SPEAKERI

Brad Constantinescu

Founder JustNOW

Cosmin Teodoru

Director, Direcția Gestionarea Deșeurilor, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Cristian Georgescu

Manager Public, Ministerul Agriculturii

Cristina Cionga

Deputy Managing Director, APPR

Damien Thiery

Ateliere fără Frontiere

Dorin Cojocaru

Președinte, APRIL

Gabriel Sescu

Președinte Banca pentru Alimente

Mihaela Monica Vasile

Market Lead Romania & Moldova, Agreena

Raluca Nicolescu

Executive Director SME, Raiffeisen Bank

Valer Hancaș

Director comunicare și corporate affairs Kaufland România

CONFERINȚA ÎN IMAGINI

parteneri

parteneri